Mig blir du snart kär i

Förra året gav serietecknaren och komikern Nanna Johansson ut sin andra bok, Mig blir du snart kär i. Efter att ha läst hennes debutbok, Fulheten, hade jag nästan orimligt höga förväntningar på Mig blir du snart kär i. Fulheten vänder på könsroller, bjuder på svidande samhällskritik och delar ut en och annan välriktad pungspark. Allt med så mycket humor att det inte går att hålla sig för skratt, inte ens när man läser den i tågets tysta kupé.

Trots att Nanna Johansson satt ribban så högt med sin debutbok, lyckas Mig blir du snart kär i överträffa mina höga förväntningar. Nanna har behållit konceptet från Fulheten och dessutom kryddat det med egoism som ett genomgående tema. Den handlar om jobbiga livsnjutare, om människor som alltid måste vara värst och om mm:aren som låtsas vara en bra lyssnare genom att spärra upp ögonen och säga ”mm” hela tiden. Den handlar helt enkelt om dig, mig och personer som vi känner.

Boken lyckas hålla en hög kvalité rakt igenom utan massa meningslös utfyllnad, vilket känns ovanligt för ett seriealbum. Serierna är både rappa, smarta och tydliggör dessutom strukturer på ett roligt sätt. Trots att Nanna ifrågasätter olika samhällsfrågor och vänder på könsroller så blir det aldrig någon propaganda utan snarare en förbannat rolig skildring av hur samhället ser ut.

Jag är övertygad om att detta är en bok som alla kan tycka om. Den är perfekt att ha med i väskan som ständig följeslagare eller i badrummet som toa-lektyr. Det är verkligen ingen bok som man bara läser en gång och sedan låter damma i bokhyllan. Den ska läsas ofta och ger ett sug efter ännu mer. Jag rekommenderar alla att läsa den för att både få ett gott skratt och en lektion i samhällskunskap.

Om du vill ha ett smakprov av alla Nannas serier bör du kolla in hennes hemsida www.fulheten.com.

Recension: Linda Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − five =