top of page
werml.webp

Vår nation

Wermlands Nation är en plats som välkomnar alla. Vi har aktiviteter för de aktiva, men också den som bara vill ha en plats där de kan träffa vänner, både gamla och nya!

Vår historia
new logo .png
1947__1.jpg

Nationen bildades 1682 och hade då fyra inskrivna studenter: Johannes Eric Ahlström, Johannes Edberg, Johannes Tringholm och Magnus Norgreen. Inspektorn valdes Andreas Stobæus, professor i romersk poesi och vältalighet.

Mot slutet av andra världskriget behövde Wermlands Nation möta den växande frågan om bostadsbrist för medlemmarna. Med Lunds universitets ständigt växande inskrivning var tidigare lösningar, som att hyra rum av släktingar, inte längre fungerande. 1947 öppnade vi dörrarna till vårt nya nationshus på den nuvarande adressen Stora Tvärgatan 13. Huset stod ut från sin omgivning med sin moderna design på norra kanten av det gamla området Nöden. Under årtiondena har området kring Wermlands Nation förändrats med rivning av byggnader och byte av gator. Som ett resultat sticker nu byggnaden ut, medan den tidigare stod i linje med de omgivande byggnaderna.

Vid 1950-talet hade Wermlands Nation redan vuxit ur sitt nya hus som öppnades mindre än ett decennium tidigare. Slutligen, 1959, slutfördes tillägget på västra sidan av nationen. Det var ungefär samma tid som vi började arbeta med ett annat studentbostadsprojekt längs Måsvägen i samarbete med Kalmars och Blekingskas nationer. 

Idag är Wermlands den sydligaste nationen i Studentlund. Wermlands ligger bara en kort promenad från Botulfsplatsen, Lunds centralstation. Nationen ligger också nära Stadsparken och har ca 50 studenter som bor på huset.

Wermlands idag

Kuratelet

Kuratelet är nationens operativa ledare. Alla Kuratelsmedlemmar har olika ansvarsområden, men du kan alltid hitta dem på kontoret på Stora Tvärgatan 13. Kom förbi för en kopp kaffe eller skicka ett mail om du har frågor!

Kurator

Carl Philsgård

Kurator (Q) representerar nationen både internt och externt i olika möten. Q leder också arbetet i Kuratelet och hela studentföreningen. Dessutom måste Q främja sammanhållning och gott humör.

 

Du kan kontakta Kuratorn om du har frågor om ditt medlemskap, nationens policy eller värderingar, styrelsen eller något annat angående nationens image.

Kontakta Q här .

cakke.png

Prokurator Ekonomi

Vakant

Prokurator ekonomi är Kuratorns högra hand och är ansvarig för nationens ekonomi. PQE tar hand om bokföring, lämnar budgetförslag och gör bokslut en gång per termin.

Skicka ett meddelande till PQE om du har frågor om nationens ekonomi och investeringar, dina betalningar till nationen eller om du har problem med betalningar.

Kontakta PQE här .

Donera till nationen här .

Prokurator Social

Marte Nilsen

Prokurator Social är nationens personal- och aktivitetschef. PQS ansvarar för uppgradering och underhåll av restaurang- och baraktiviteter, inklusive beställning av mat och dryck. PQS ansvarar också för förmäns välbefinnande, schemaläggning och interna aktiviteter.

Vänd dig till PQS om du har frågor om aktiviteter inom Nationen, om du vill arbeta på puben/ frunchen eller om du vill organisera ett evenemang.

Kontakta PQS här .

astrid.png

PR-chef

Emma McCarthy

PR-chefen är ansvarig för nationens kommunikation och marknadsföring. Ytterligare ansvarsområden är extern kommunikation, sociala medier och produktion av grafiskt innehåll på nationen.​

Kontakta PR-chef här.

marte.jpg

Prokurator Domus

Astrid Werneman

Husförmannen är kuratelsmedlemmen vars ansvarsområden inkluderar kontakt med nationen. Husförmannen är hyresvärden för de som bor i byggnaden och tar hand om mindre reparationer i byggnaden.

Husförmannen är även kontaktperson om du har frågor om nationens rum eller lägenheter, om du vill ansöka om bostad eller om du har problem med ditt boende hos Wermlands.

Kontakta Husförman här .

Ansök om bostad här .

me.jpg

Styrelsen

Styrelsen består av inspektoratet, kuratelet, 4 expertmedlemmar och 4 studentmedlemmar. Styrelsen vårterminen 2023 består av:

 

Martin CE Asker (Proinspektor)

Torbjörn Jönsson (Proinspektor)

Joakim Fredlund

Johan Malmgren

Emanuel Evers

Varje medlem har rätt att delta i styrelsens möte. Du kan kontakta Q om du vill delta eller har frågor om styrelsen eller något annat angående nationen.

Kontakta Q här .

Förmän

En förman är en speciell aktiv position vid Wermlands Nation. Att vara förman är ett stort ansvar, men också mycket roligt! Förutom att umgås med dina vänner medan du arbetar, finns det en hel del fördelar du får av det.

 

Det finns flera olika förmanspositioner, allt från mer praktiska positioner som att vara ansvarig för köket, baren eller klubbar till positioner som PR-ansvarig, miljökoordinator eller körförman.

Alla förmän får ett så kallat grönt kort som ger fri entré till alla andra nationer. Förmän får även matbiljetter som är giltiga på Wermlands. Ju oftare du arbetar, desto fler matbiljetter får du. Du kan byta dessa mot gratis måltider under våra andra event.

Kuratelet anordnar också regelbundna förmansaktiviteter, till exempel en förmansresa och en förmannabal. Allt detta är helt gratis som ett tack för våra förmäns hårda arbete.

Det är också ett perfekt tillfälle att dekorera ditt CV med lite volontärarbete!

HUR ANSÖKER JAG?

De lediga tjänsterna tillkännages av valberedningen på vår hemsida och Facebook-sida fyra veckor före Landskapet, nationens möte. Du kan nominera dig själv eller andra som du tycker är lämpliga för en tjänst. Du gör detta genom att fylla i det länkade formuläret till meddelandet om förmannapositioner. Därefter kommer valberedningen att kontakta kandidaterna för att boka en intervju.

 

INTERVJUN

Under intervjun kommer valberedningen att fråga om den position du sökt, om du vet vad ansvaret innebär och varför du tycker att du är lämplig för tjänsten och liknande. När intervjun är över kommer valberedningen att diskutera om huruvida de tycker att du är lämplig för tjänsten eller inte. Om du blir nominerad måste du komma till nationens möte och presentera dig själv och svara på några frågor som de andra som deltar i mötet kan ha. Efter detta kommer Landskapet att rösta och om du får majoritet har du officiellt valts!

 

MOTFÖRSLAG

Om du inte blir nominerad eller missar nomineringsperioden kan du alltid motkandidera genom att skicka ett mejl till q@wermlandsnation.se. Detta händer om fler söker än det finns lediga platser, eller om valberedningen inte tror att du skulle vara lämplig som förman. Du kan uppge ett motförslag fram till en vecka före nationsmötet, landskap.

Gästkort

loader,gif

Om du har vänner som kommer till Lund på besök kanske du vill visa hur studentlivet i Lund ser ut? Då kan du köpa ett gästkort som gör att de kan komma in i alla nationer i Lund.

Kravet är att de är studenter vid universitet eller högskola någonstans i Sverige eller utomlands. Att studera vid Lunds universitet berättigar inte till ett gästkort. I så fall uppmanas du att gå med i Studentlund och en nation.


Du behöver antingen en original- eller tydlig kopia av ID med matchande student-ID (där giltighetsdatum tydligt anges). Gästkortet kostar 100 kr. Detta gäller sedan i 7 dagar.

Gästkort säljs under expeditionens öppettider.

Måndagar - fredagar: 12.00 - 15:00
Onsdagar: 17:00 - 19:00

Landskap

Landskapet, nationsmötet, är nationens högsta beslutsfattande organ. Det finns fyra officiella landskap under året som heter Lagtima Landskap. Det finns också en möjlighet att kräva ett extra Landskap som heter Urtima Landskap.

Alla medlemmar är välkomna att delta och har rätten att rösta. Under dessa möten fastställs till exempel nationens budget och årliga bokslut med resultat samt väljs våra förmän, styrelse och kuratelare.

Landskap (Facebook Event Cover).png

Policy & dokument

STADGA

DROGPOLICY

MILJÖPOLICY

VISION & VÄRDERINGAR

GDPR-POLICY

MILJÖPOLICY

ALKOHOLPOLICY

MILJÖPOLICY

MILJÖPOLICY

Resten av våra policys, såsom investerings-, rekryterings- och förvaltningspolicy, kan läsas på vårt kontor.

bottom of page